MEEDIA: Kuma/Monika Kuzmina: Seotud “Heade uudistega“ (lugu täispikkuses)

MONIKA KUZMINA – seotud “Heade uudistega”
Mati Palmet 

Kuma Raadios on praeguseks juba harjutud, et varem või hiljem saabub hetk, mis rutiini segi paiskab. Uksest lendavad sisse väikest kasvu tumedavereline tüdruk, tema läpakas, fotokas, kaamera, statiiv ja elukaaslane.

„Kas jäin väga hiljaks?“
„Ah see kaabu, see on sellepärast, et ma ei viitsinud soengut teha.“
„Kule-mul-on-üks-külaline-ka-kohe-tuleb!“
„Sa ei oska iial arvata, millest ma täna rääkida tahan. Kuula!“
Hakatakse salvestama saadet „Head uudised“ kunagise Viljandi noorpoliitiku Monika Kuzminaga, kes nüüd oma meediaagentuuris pühendunud positiivse meedia loomisele ja kuulsuste veel kuulsamaks tegemisele ning kogub kuulsust reality-sarja „Seotud“ ühe peategelasena.

Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio
Jumestus ja soeng: Maria Indermitte

SÜDAMED
Monika kogub südameid. Mitte neid noormeeste omi, murtuid, kuigi selleks vist potentsiaali oleks. Ta kogub hoopis kõiki südamekujulisi objekte – suveniir, kivike rannas, vahutirts kohvitassis, grafiti seinal … Võtab kaasa, kui saab, kui ei saa, pildistab. Näiteks on üsna raske kaasa võtta taevast südamekujulist pilvekest, aga kivikese mererannast saab tasku panna küll. Mis ta nende südametega ükskord peale hakkab, arutavad asjalikud inimesed. Ei tea. Ise räägib vahel mingist näitusest, aga kes teab. Kõigi asjadega ei peagi midagi peale hakkama.

POLIITIKA – KÕRTSIKAKLUS JA KUULDEAPARAAT
Ei maksa ette kujutada, et Monika mingi „okasteta siil“ on. Viljandis Rahvaliidu noorpoliitikuna avalikkuse ette jõudnud tüdruk leidis vaenlasi suurema vaevata. Jagus nii populaarsust kui ka skandaale.
Algus oli positiivne – noorsooaktivist sai 2005. aasta valimistel 101 häält ning noorima volinikuna linna asju otsustama. Peagi oli ta Viljandimaa Noortekogu esimees ja erakondlikus liinis tolleaegse Rahvaliidu volikogu ja aukohtu liige. Järgnenud Riigikogu valimised siiski noorukest Monikat Toompeale ei viinud, kuid 620 häält valijatelt oli muljet avaldav saak.
Skandaalide poole pealt on tuntuim ilmselt konflikt, mis tõi kohalikult ajalehelt „Aasta kõrtsikakleja“ tiitli. Ööklubi ees tekkinud kähmluse võimendamisel poliitilised oponendid energiat kokku ei hoidnud. Asi lõppes kopsaka rahatrahviga ning kuumavereline tüdruk langetas otsuse volikogust välja astuda.
Kui mõni aeg hiljem Rahvaliit kokku varises, tegi Monika poliitikaga lõpparve.
Nüüd selgus ootamatult, et „poliitbroileriks“ peetud tüdruk oli asja võtnud ausalt ja siiralt – pärast erakonna tegevuse lõppu ei öelnud ta jah-sõna ühelegi teisele poliitilisele liikumisele ning tunneb enda sõnul siiani sügavat põlgust nende rahvaliitlaste suhtes, kes Rahvaliidu aktsiate langedes kiirelt sotside leeri lippasid.

Ja uskus ta tookord tõesti, et poliitikas võib midagi head korda saata ning poliitikud kuulavad vahel rahvast ka. Ja kui ei kuula, tuleb sekkuda – peaminister Ansip sai Monikalt postiga kuuldeaparaadi …

HEAD UUDISED
Nüüd, kui Monika Kuzmina poliitikutesse enam väga ei usu, usub ta, et headus võidab. Tema enda ainult positiivsele uudisele orienteeritud portaal goodnews.ee on vaid üks samm sellel teel. Inimesed olevat väsinud negatiivsest informatsioonist ja positiivset sõnumit kajastava meedia läbimurre on objektiivne reaalsus, mitte tema enda juhuslik kapriis. Kõlab naiivselt, aga kui veidi vaadata Eesti meediamaastikul toimuvat, siis tundub, et labane ja hinge määriv meelelahutus ning „hästi müüv“ uudis teiste inimeste õnnetustest ei müügi enam nii hästi.
Kevadel lisandus internetiportaalile veel ka Kuma Raadios valmiv saade „Head uudised“. Siin on küll sagedaseks probleemiks see, et kaassaatejuht muidu headest uudistest siiski mitte-väga-positiivseid tahke leiab, aga eks ta peab veel arenema.

DETEKTIIV
Eraelus peab Monika olema aus. Teisiti lihtsalt ei saa, sest tema elukaaslaseks on detektiiv Aare Rüütel, kelle eest midagi varjata on suhteliselt tulutu ettevõtmine. Teadmata kadunud inimeste otsimisele pühendunud mees loeb inimpsühholoo-giat nagu avatud raamatut ning on oma teadmisi jaganud ka Kuma Raadio kuula-jatega sarjades „Kadunud“ ja „Inimkaup-lejad“, mida saab järelkuulata internetis kuma.fm.

Ainult üks kord polnud Aarel kriisiolukorras oma teadmistest suurt abi – see juhtus viimasel uusaastaööl, kui Monika onuga traktorikabiinis ja Aare kätega vehkides aasal ringi silgates naabertalu uusaastasaluudist põgenema ehmatatud mullikaid koju tagasi ajasid. Mullikate psühholoogia on kurjategijate omast ikka väga erinev.

„Seotud“ – Kanal 2 K 21.30, N 11.30, P 13.10
„Head uudised“ – Kuma Raadios N 13.00, P 15.00

SEOTUD
Kui Monika ja Aare Kuma Raadios saadet tegemas käies kogu aeg toimuvat videokaameraga filmisid, vaadati seda algul hämmeldusega ja siis harjuti ära. Las siis filmivad – võib-olla tõesti leiavad pensionäridena aega seda kõike vaatama hakata.
Tegelikult oli asi hoopis telesaates, mis nüüd igal kolmapäeval vaatajate ette jõuab ning nende möödunud aastal elatud elu vaataja ette laiali laotab.
Imestada tuleb vaid seda, et Monika, kes pähetulnud mõtte (enamasti hea) harilikult esimese minuti jooksul välja prahvatab, suutis terve aasta vaguralt saladust hoida. Respekt.

STAARID
Nende poole tõmbab Monikat vastupandamatu jõuga. Aga mitte, paberileht või heliplaat näpus, autogrammi küsima. Tema soov on hoopis tuntud inimesi veel tuntumaks teha ning andekate anded kõigile nähtavaks muuta. Neid jagub, kellel põhjust Monika glamuuriloomise oskust kiita. Oma firma MediaMarketing Est kaasabil on tehtud koostööd nii Elton Johni, Jose Carrerase ja Soome raskeroki primadonna Tarja Turuse kui ka koduste tähtede Karl Madise, Alen Veziko, Maarja-Liisi ja Karavaniga. Kes Monika teeneid selles vallas kasutab, peab arvestama võimalusega, et leiab ennast peagi temale kuuluva ajakirja Golf kaanelt.

KURI
Monika armastab peaaegu kõiki inimesi. „Peaaegu“ sellepärast, et pedofiile ei armasta. Kohe üldse mitte. Ja nüüd on ta pähe võtnud, et kõik süüdimõistetud pedofiilid peaksid kõigile nägupidi tuttavad olema. Mitte sellepärast, et selline tutvus kuidagi tore oleks, küll aga on sellisel inimesel väga raske oma tegevust jätkata teadmisega, et kõik ta ära tunnevad. Idee iseenesest pole võimatu, sest mitmes riigis on selline internetigalerii juba tehtud ning Monika teada peaks Eestis ka seda võimaldav seadusemuudatus kohe-kohe tulemas olema.

Allikas: Kuma Pluss