EESKUJU! Ema Teresa 11 sügavalt õpetlikku elutarkust

Agnes Bojaxhiu, keda tema vanemad kutsusid hellitavalt Gonxha (õienupp) ja keda kogu maailmas tunti ema Teresa nime all, teadis juba lapsena, et hakkab kord vaestest vaesemaid teenima.

Pilt on tehtud minu kalli ema kodus seinal olevast pildist...


Ta õppis koolis väga hästi ja aitas meelsasti oma klassikaaslasi, kes koolitükkidega nii edukalt toime ei tulnud. Agnes oli andekas juba varajases nooruses. Teda oli õnnistatud muusikalise andega, ta mängis erinevaid pille. Samuti köitis teda poeesia. Ta kirjutas luuletusi ja luges neid teistele ette. Veel meeldis talle näidendeid lavastada. Ta oli sündinud organisaatoriks, uute ideede genereerijaks ja elluviijaks.

Juba lapsena käis Agnes hea meelega kirikus. Sageli oli ta ammu enne teisi kohal ja palvetas üksinda. Palvetamisel ja ligimesearmastusel oli Agnese perekonnas tähtis koht. Lapsi õpetati vaestesse kaastundlikult ja abistavalt suhtuma. Kodust anti talle kaasa halastuse ja ligimesearmastuse põhitõed.

Oma otsuse küpsemisest, kingida oma elu ja aeg kirikule ning pühenduda vaeste inimeste aitamisele ja armastamisele, on ema Teresa vähe rääkinud, kuid tema kutsumuseks sai armastus.

Ema Teresat teatakse kogu maailmas ja tema tegevus on leidnud laialdast tunnustust. Preemiate ja auhindade nimekiri, mis ema Teresale osaks on saanud, on pikk: paavst Johannes XXIII rahupreemia (1971), Rahvusvaheline John F. Kennedy preemia (1971), Templetoni preemia (1973), Rahvusvaheline Albert Scheitzeri preemia (1975), Nobeli rahupreemia (1979) ja mitmed teised. Kuid vaevalt on keegi lasknud kuulsusel ja tunnustusel end nii vähe mõjutada kui tema.

Siin on ema Teresa 10 sügavalt õpetlikku elutarkust elu kohta.

  1. Ma ei mõtle kunagi suurtest rahvahulkadest, vaid ikka üksikutest inimestest. Kui mõeldakse massile, ei suudeta millestki alustada.
  2. Ma tahan anda vaestele armastuse kaudu seda, mida rikkad võivad raha eest ise osta.
  3. Tänapäeva inimesed janunevad armastuse, mõistva armastuse järele, mis on ainus vastus üksindusele ja kibedale vaesusele.
  4. Iga laps, samuti sina ja mina – oleme loodud millegi kõrgema jaoks – et armastada ja olla armastatud.
  5. Maailm hukkub lahkuse ja sõbralikkuse puudusel.
  6. Hoolige üksteisest ennekõik oma kodus, sest just siit peab alguse saama ligimesearmastus.
  7. Suurim patt on armastuse puudumine, kohutav ükskõiksus kaasinimeste suhtes. Südame suurus avaldub tegudes.
  8. Väiksed asjad on tõesti väikesed, kuid ustavus väikestes asjades on suur asi.
  9. Lahked sõnad võivad olla lühidad ja kerged öelda, kuid nende kaja on lõputu.
  10. Rõõmsameelsus on kõige alus. Rõõmsameelsus on märk suuremeelsusest. Ärge peljake naeratada lastele ja vaestele, kannatajatele ja üksikutele. Ka siis, kui meil ei ole palju anda,  saame alati kinkida rõõmu, südamest tulevat rõõmu. Rõõm on armastuse pesa, millega saab paeluda hinge.
  11. Me ei pea tegema suuri asju, vaid väikseid, kuid suure armastusega.


Ema Teresa rääkis ikka, et keegi ärgu kiidelgu enda eduga ega lasku ka ebaõnnestumistel keegi end heidutada ning kõigest hoolimata palus ta alati maailmale endast parim anda. Tehkem kõik endast oleneva, et meil endil, meie lähedastel ja kogukonnal oleks parem elu ja nagu ema Teresa ikka ütles – HEAD TEOD MOODUSTAVAD ARMASTUSE KETI (mis on ka läbi aegade minu lemmiktsitaat olnud)!

Häid tegusid!