GoodNews Terviselehes: Me hoolime üksteisest

Terviseleht ilmus eile, 09.09.14
GoodNews ilmub alates sellest sügishooajast iganädalaselt Terviselehe vahel erilehena.
Tänan kogu südamest koostöö ja usalduse eest Terviselehe väljaandjat Aleksander Laanet. 



Ühe hea elu imeilus nädalavahetus võiks sisaldada aega iseendale ning perele, puhkust tööst, vajadusel tööd puhkusega, pidu ja pillerkaart, nalja ja naeru, rahu ja rõõmu, vähemalt mitut komöödiafilmi, voodis lesimist ja ootusärevust - mida kõike uuel nädalal juba korda saata võiks. Just nagu korralik treeningkava näeb kehale ette puhkuse, niisamuti peaksime jälgima, et töö ja kohustustega end mitte üle koormata. Et ikka saaks puhata ja mängida ka ...

Üks hea laps paneb heldima. Teate seda tunnet, kui laps teeb oma esimesed sammud? Ja siis see, kui ta ütleb oma esimesed sõnad? Ja milline heldimus tuleb hinge veel siis, kui ta lasteaia jõuluetenduses jõulupuud kehastades esimese esinemisega hakkama saab! Ja millise uhkusega istume palavas saalis kooli pidulikul aktusel, kui meie lapsed saavad kiita! Kas tuleb meelde? Need on hetked, mis ei unune. Just nii tundsin mina end möödunud nädalavahetusel.

Sel korral oli mu lapsukeseks Eesti esimene heade uudiste portaal GoodNews. Millegi loomine on ime ja imeline on looduga seotud arendustegevus - igapäevane! Vahel aga on aeg seisatada ja õnnest lakke hüpata. Just nii! Lihtsalt lakke hüpata ja südamest rõõmustada - esimest korda mu lapsukese sünniloo jooksul oli tema nimi, logo, VIP-seinal.

Laupäeval hullutas klubis Factory esmakordselt meie kaasmaalasi populaarseim rahvusvaheline tipp-DJ, kuulus raadiosaate “Global DJ Broadcast” juht, muusik ja produtsent Markus Schulz. Heade uudiste portaal kajastas karismaatilise ja väga eduka Markuse Eesti esinemisega seotud uudiseid ning tänutäheks lisas ürituse korraldusmeeskond GoodNews’i logo aukohale.

Muidugi võib see lugu paista imeväike, kuid tegelikult peaksimegi vaimustuma tunduvalt enam väikeste asjade üle, sest just need samad „pisidetailid“ kujundavad elu positiivse üldpildi.

ME HOOLIME ÜKSTEISEST! 

Ei saa nõustuda sellega, et eestlane ei hooli või hea meelega lihtsalt pureks teist eestlast - peaasi, et saaks aga naabrist parem olla. Heade uudiste portaal väidab vastupidist ja suudab seda ka tõestada - eestlased hoolivad üksteisest!

Tartus annetati verd rekordiliselt palju!

Tartu Ülikooli Kliinikumi verekeskuse doonoritelkides käis kahe päeva jooksul 3. ja 4. septembril Tartus Raekoja platsil verd loovutamas 240 inimest, mis on ühtlasi Tartu doonoritelkide kõigi aegade rekord.

TV3 toetab Eesti Lihasehaigete Seltsi 1000 euroga

Heategevuslikku jää-ämbrikampaaniat toetas ka telekanal TV3, kinkides 1000 eurot Eesti Lihasehaigete Seltsile.

Eesti Lihasehaigete Selts koondab erinevaid lihasehaigusega inimesi, nende seas ka ALS haigeid. Kampaania raames annetatud raha toob rõõmu paljudele abivajajatele. „Meie jaoks pole oluline, kui palju annetatakse, eelkõige on tähtis, et meid nähakse ja meist peetakse lugu. Oleme selle nimel väga palju vaeva näinud, et raskeid haigeid enda ümber koondada,“ selgitas Eesti Lihasehaigete Seltsi juhatuse liige Mare Abner.

Viljandi lapsed jõudsid tänu toetajatele teatrisse

28. augustil külastas Ugala teatri etendust „Tuul pajuokstes“ üle seitsmekümne noore teatrisõbra. Lapsed jõudsid teatrisse tänu headele inimestele, kes soetasid toetajapileti „Kingi lapsele teatrielamus“.

Kampaania sai alguse Ugala teatri näitlejate soovist pakkuda teatrikülastuse võimalust ka nendele lastele, kes on pärit väikese sissetulekuga peredest. Kui alguses oli tegu vaid teatrisisese ettevõtmisega, siis õige pea kutsuti selles kaasa lööma ka teatri koostööpartnereid ja külastajaid.

Lastefond alustas tänu heade inimeste annetustele puuetega laste hoiuteenuse pakkumist Ida-Virumaal

Sihtasutus Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond hakkas tänu heade inimeste annetustele pakkuma sügava ja raske puudega laste hoiuteenust ka Ida-Virumaal.

Lastefond hakkas teenust pakkuma oma tänavuse põhikampaania „Unistuste puhkus“ raames. Juba kolmas seesugune hoiukodu Eestis saab tegutsema Jõhvis MTÜ Puuetega Laste Tugikodu Päikesekiir juures.

Kralli ja Otsa heategevusmatš kogus Kenneth Raisma toetuseks 5000 eurot

30. augustil kell 14.00 toimus Tallinna Kalevi Tenniseklubis heategevuslik-meelelahutuslik tenniselaupäevak „Tai breik“, mille raames koguti noore tennisetähe Kenneth Raisma treeningute toetuseks 5000 eurot. Tarvo Kralli ja Jaanus Otsa tasavägise tennisematši võitjaks tuli Otsa, kes alistas Kralli 10:2 ja 10:6 (mängiti “tie-break” süsteemis).

HEA TEADA!

VAJALIK INFO! Valmis kodulehekülg kiusamise ennetamiseks

Lasteombudsmani eestvedamisel valmis kodulehekülg „Kool kiusamisest vabaks“, kust leiab praktilisi soovitusi kiusamise ennetamiseks ja kiusamisjuhtumite lahendamiseks.

Õiguskantsleri nõuniku Kristi Paroni sõnul nõuab kiusamise ennetamine meie kõigi panust. „Kiusamine on Eesti koolides tõsine probleem ja sellega tuleb süstemaatiliselt tegeleda ning sealjuures tasuks meeles pidada, et tulemuslik kiusamise ennetamine nõuab panust meilt kõigilt. Koostööd peavad tegema kool ja lapsevanem ning vähem tähtis ei ole ka ühiskonna roll hoiakute kujundajana,“ ütles Kristi Paron. Ta toonitas, et kiusamine saab toimuda ainult siis, kui pealtvaatajad – nii lapsed kui täiskasvanud – selle otseselt või kaudselt heaks kiidavad ja sellele ei reageeri. Lasteombudsmani veebilehel „Kool kiusamisest vabaks“ selgitatakse, mis on kiusamine ja mida selle vastu teha ning ühtlasi jagatakse suuniseid turvalisema koolikeskkonna loomiseks. Eraldi näpunäited on veebilehel välja toodud nii õpilastele, õpetajatele, koolijuhtidele, lapsevanematele kui ka tugispetsialistidele. Sealjuures on näiteks juhised nii neile õpilastele, keda kiusatakse, kui ka neile, kes on ise kiusajateks. Õpetajad aga leiavad kodulehelt näpunäiteid selle kohta, mida teha kiusamise ennetamiseks, kuidas luua klassis positiivset õhkkonda ning kuidas kiusamisjuhtumeid lahendada. Praktilisi suuniseid on ka lapsevanematele, näiteks selgitatakse, et kuidas aru saada, et kas last kiusatakse või on ta ise teiste kiusajaks ning mida nendes olukordades ette võtta.
Uuri lähemalt siin: http://lasteombudsman.ee/koolikiusamine/

HUVITAVAD INTERVJUUD

Kadri Salumaa: See võib tunduda kui klišee, aga ma ei tea, milline inimene ma oleksin ilma JJ-Street’ita
Link

Mõni nädal tagasi lasi tänavatanstukool JJ-Street avalikkuse ette uue video sellest, kuidas nende vägevad tüdrukud tantsivad end soojaks algavaks uueks hooajaks. Need neiud on Eestis kõige kauem tänavatantsuga tegelenud. GoodNews võttis kätte ning uuris JJ-Street Crew kolmelt tüdrukult - Kadri Salumaalt, Gerly Tuurilt ja Mari Venskilt - nende elust ja olemisest pärast JJ-Street’iga liitumist.

Äge trummitüdruk võlub kontserdikülastajaid
Link

2 Quick Starti suvetuuri kontsert Võrus. Lavale tuleb tuhandete lemmik Pearu Paulus ja teised ansambli muusikud. Trummide mäe taha võtavad platsi tõmmu brasiillane Francois Archanjo ja kena väike Eesti neiu. Kui algul võib eeldada, et trummipõristamist hakkab vedama temperamentne lõunamaalane, siis ootamatult püüab pilku hoopiski keeristormina löökriistade vahel vehklev trummitüdruk. Hilisema tutvustamise järel levib vaimustunud kuulajate-vaatajate suudes nimi: Hele-Riin Uib. Tempokas muusik, kelle kohta öeldakse Facebookis “lemmik trummipõristaja tütarlaps”.

Vend ja õde tõid kuulajate ette traagilise armastusloo
Link

Ilmselt teab iga veidigi haritud inimene nime Quasimodo, mis kõnepruugis tähendab sageli inetut inimest. Lauljad vend ja õde Eiko ja Ave Altmäe lõid Jumalaema kiriku kellamehe ja mustlanna Esmeralda õnnetust armastusest ilusa laulu, mis nende ettekandes kirgastab seda imelist ja igavest tunnet. Üheskoos annavad noored pildi sellest, mida laulmine ja muusika neile tähendavad.

Sõudeäss Kaspar Taimsoo tunneb ennast koduselt ka taeva all kiikingul
Link

Hiljuti Järvakandis toimunud kiikingu lahtistel meistrivõistlustel tuhises taeva alla ja kukutas end üle võlli tuntud sõudja Kaspar Taimsoo, kes kirjutas sellega oma nime ka Guinessi rekordite raamatusse. Peatselt sõudmise maailmameistrivõistlustele suunduv rekordimees poetas paar sõna ka portaalile GoodNews.

Kõik need huvitavate inimeste täispikkasid intervjuusid on võimalik lugeda heade uudiste portaalis rubriigis nimega INTERVJUU.

Head inimesed väärivad tunnustust!

MEIE INIMESE LUGU! Nägemispuudega Tallinna neiu armus Võrru
Link

Lapsepõlvest saati pime Mari-Liis Täht on elanud Tallinnas, Saaremaal ja Tartus, kuid tõeliselt koduselt hakkas ta ennast tundma Võrus, kuhu sattus sel kevadel sõbra kutsel.

“Ma oleksin justkui mingis endises elus siin elanud,” naerab Mari-Liis. “Tunnen, et kuulun siia, olen kodus ja olen õnnelik.” Ta lisab, et kui oli varem püsimatu, siis nüüd on ta rahu leidnud.

Päris sama meelt pole tema vanemad, vanavanemad, õde ja teised lähedased, kes muretsevad selle pärast, kuidas ta hakkama saab.

“Nad küsisid, et mis pärapõrgusse sa lähed!” Aga Mari-Liis ise enam pealinna ei kipu. “Tunnen, et kui sinna tagasi lähen, kukun kokku. Liiga palju lärmi, liiklust, anonüümsust!” kirjeldab tüdruk. “Võrus on toredad inimesed, kes aitavad, kui vaja, hõikavad, kui ees on post, juhatavad teed.”

Nägemispuue oli Mari-Liisil juba sündides, kuid algul polnud see nii põhjalik. Tegu on tema arvates rasedusaegse või sünnitraumaga, sest suguvõsas teistel sellist probleemi pole. Kuni kolmanda klassini nägi tüdruk suurt kirja, kujundeid, värve, aga siis puue süvenes. Täielik pimedus tema ees siiski pole — neiu näeb valgust, tunnetab päikest, teab, millal on öö ja millal päev. Tegu on silmakesta kärbumisega.

Mingit paranemist arstid ei luba, kuid Mari-Liis loodab, et kunagi tehakse ka vastavaid operatsioone, mis aga on ülikallid. Oma puudest ta võib ja tahab rääkida ilma, et see tekitaks mingeid erilisi negatiivseid tundeid. Neiu oskab olla positiivne. Ta lisab, et ühe olulise meele kadumine on juurde andnud seitsmenda meele — see on mõnikord näiteks ohu- või turvalisusetunnetus. Mari-Liis on nõus ka teistega jagama, millised tundmused on pimedal.

Edasi saab lugeda heade uudiste portaalist!

Intervjueeritavaid usutles Jüri Kukk 

HEA PAKKUMINE! 

Ajakiri Golf veeretab palli mänguhuvilisteni supersoodsalt - aastatellimus vaid 9 EUR! 

Üha enam harrastajaid leiab üles elegantse ning spordiuudiseid vahendava ajakirja Golf, mis jõuab tuleval aastal oma andunud austajateni lausa poole soodsamalt! Selleks pole vaja teha midagi enamat, kui vormistada septembrikuu jooksul soovikohane tellimus. Kui muidu on ajakirja aastatellimuse tavahinnaks 18 eurot, siis nüüd on võimalik nobedamatel saada endale huvitavasisuline ning pilkuköitva kujundusega ajakiri vaid 9 euro eest! Tellimuse saab vormistada sellelt aadressilt: http://ajakirigolf.ee/telli-ajakiri/