5 armastuse sümbolit

Inimvahelistes suhetes on vanimad ja tõenäoliselt ka tugevamad just perekondlikud suhted. Seepärast mängib abielu ühiskonnas olulist rolli ning kehastab seal ka valitsevat korda ja püsivust. Armastuse kohta liigub tohutul hulgal väljendeid. Läänes  kasutatakse väljendit “armastus on see, mis paneb maailma pöörlema”.

Foto: Tiit Mõtus

Kahtlemata on armastus paljude inimeste jaoks hindamatu, asendamatu ning heaoluks kõige olulisem asi. Armastuse sümboleid on üldlevinuid, kuid riigiti on neid ka väga erinevaid. Kui Euroopas sümboliseerib armastust punane roos, siis Jaapanis ja Hiinas sümboliseerib armunuid hoopis vahtraleht.

Üle kogu maailma peetakse armastuse sümboliks ennekõike siiski südame kujutist, kuid tegelikkuses on olemas veel palju sümboleid, mis armastust väljendavad.

Turteltuvid 

Kuna turteltuvid seltsivad kogu eluks, siis neid peetakse seepärast armastuse, truuduse ja rahu sümboliks. Koos oliivioksaga tähistvad turteltuvid rahu ja uut elu. Tuvi varasem sümboolika oli seostatud sekusaalse naudinguga. Tuvid olid Lähis-Ida suure armastusejumalanna Astarte, aga ka mitmete klassikaliste jumalate ja jumalannade, kaasa arvatud Venus ja Cupido, saatjad. Kahe teineteise poole vaatava tuvi kujund tähendab abieluharmooniat ja ustavust.

Punane roos 

Kire peamiseks sümboliks on punane roos. Tegemist on armastusejumalannade iidse sümboliga ja kunstis Venuse juurde kuuluv oluline sümbol, mis tähistas jumalanna ilu. Punane roos tähendab ka meelelisust, puhtust ja romantikat. Läänemaailmas tähistab roos kirge, iha ja armastust.

Süda, millest läheb nool läbi 

Tänapäeval on süda justkui armastuse sünoüüm ja levinud kogu maailmas. Südame kasutamine romantilise sümbolina võib siiski ulatuda kõigest keskaega. Muistses maailmas oli peamiselt filosoofiline sümbol. Noolega läbistatud süda võib sümboliseerida Jeesuse armastust ja kannatust, valentinipäeva kontekstis aga sensuaalset või igavest armastust.

Paljud inimesed usuvad, et armastus peitub südames. Müüdi järgi, kui keegi – olgu ta nimi Upido, Eros või Amor – tabab oma noolega  südant, siis südame omanik armub. Seepärast ongi armastus nii ilus kui ka valus tunne.

Vahtraleht 

Jaapanis ja Hiinas sümboliseerib vahtraleht armunuid. Ka Põhja-Ameerika uusasukad hakkasid panema vahtralehti oma oma voodi jalgeotsa, et peletada eemale kurje vaime, aga ka rahuliku une tagamiseks ja armastuse tugevdamiseks.

Luik 

Lääne poeesias, muusikas ja balletis on luige elegantsust ja graatsilist ilu kasutatud samuti armastuse sümbolina. Luik on ka ilu ja puhtuse sümbol. Päikeselinnuna seostati teda valgusega ning ta oli pühendatud Apollonile. Luige komme jääda kokku üheainsa kaaslasega teeb temast ka truuduse sümboli.