RAADIOSAADE! PÜSI LAINEL! Heade uudiste saade tutvustab lähemalt pilatese kehatreeningu süsteemi

Avaldatud: 05. veebruar 2015
Allikas: Heade uudiste portaal GoodNews
Autor: Jüri Kukk
Link: SIIN!

Neljapäevases Kuma raadio heade uudiste saates on sedapuhku koos kolm jutukaaslast, kelle eesnimed algavad M-tähega: Mari Suursalu, Mati Palmet ja Monika Kuzmina ning nende tiitlid stuudios on vastavalt pilatese fänn, saatejuht ja reporter, teemaks aga tervis ja sport meie elus.

Saatejuht Mati alustabki ühe kauni daami tervitamisega ning teise puhul järgneb ka tutvustus. Mari Suursalu on heade uudiste saates juba tuntud-teatud golfiteema jätkuna pikaaegne golfimängija, täpsemini 2002. aastast.

Saatekülaline tunnistab, et ta mängib golfi siiamaani, kuid enam ei võistle, vaid elab rohkem oma venna (Mark Suursalu – toim) mängule kaasa. “Kas auhinnakapi uks ei läinud enam kinni?” uurib Mati. “Neid viime vennaga maale vanaema juurde, seega ruumi on, aga elu tegi korrektuure,” selgitab Mari võistlustest eemalejäämist.

Golfijutt ei kujune pikaks, Mati tahab vaid teada, kuidas golfis naised ja mehed ehk tugevam ja õrnem sugu võistlusmomendi tasakaalu lahendavad. Ta toob traditsiooniliselt võrdluseks tennise ja nendib, et oma erakordse kohmaka taseme juures mõtleks enne 10-aastase plikaga mängimist selle peale, kas vastase treenitus ehk tema mainest räbalaid järgi ei jäta. Golfitar Mari selgitab, et noorus annab ikka eelise ning mehed ja naised võistlevad golfis küll võrdsetel tingimustel, kuid kuna meeste löök on arusaadavalt võimsam, siis õrnem sugu saab kohandatud rajal alustada natuke eespool.


Golfiteema hülgamise järel saab sõnaõiguse pilates ja Monika alustabki küsimusega: „Mis see on?“ Matil seondub nimi kohe Piibli ja inetult ajalukku jäänud Rooma prefekti Pontius Pilatusega, kes pesi Jeesuse surmast oma käed nii-öelda puhtaks. Pilatese hea sõna levitaja Mari selgitab aga, et kogu keha hõlmava treeningsüsteemi loojaks oli siiski 1883. aastal Saksamaal sündinud Joseph Pilates, temanimelise tehnika sünniaeg on 1918, mis massidesse jõudis väga palju aega hiljem.

Monika teab, et Joseph Pilates tegi n-ö “katseid” vangis olles teiste vangide peal. Esimese maailmasõja puhkedes võeti Joseph Pilates koos teiste sakslastega vahi alla ning paigutati vangilaagrisse. Laagris viibides õpetas ta teistele vangidele kehalisi harjutusi ning nimetas oma treeningmeetodit „kontroloogiaks” – tänu harjutustele olid vangid hea tervise juures ja suutsid üle elada gripiepideemia, milles hukkus 1918. aastal tuhandeid inimesi. Seda aega saab ühtlasi lugeda pilatese tehnika sünnihetkeks. Mati leiab kohe seose: ka squash leiutati vanglas. “Seega kui õnnestub mingi asja eest trellide taha pääseda, siis vanglas karistust kandes on võimalik kuulsaks saada,” tõdeb ta. Mari lisab, et seal on ka hea uut asja katsetada.


Saatejuht ja reporter toovad välja ühe üldlevinud arvamuse: kas pilates on üks venitamine ja väänamine, olles samas staatiline ehk siis poosid on pikaajaliselt hoitavad? “Pilates on jõud ja õigete lihaste aktiveerimine, et keha keskosa ehk jõujaam selg, kõht ja tuharad oleksid töös,” selgitab treener Mari. Saatejuht nendib, et esmakordselt pilatest nähes tundus uimane, temperamentsele Monikale meenutas see oma aeglusega joogat ning ta tahab teada, kuidas trenn tegelikult käib. “Me tahamegi rääkida asjadest, millest aru ei saa, et leida selgust,” tutvustab ta heade uudiste portaali üht põhimõtet.


Mari selgituse järgi tehakse pilatest kas matil või spetsiaalsetel pilatese aparaatidel, millel kummalised nimed: Cadillac, reformer, tünn, elektritool. “Elektritool pole vooluvõrgus,” muigab ta. Eesmärk on treenida kogu keha ühtlaselt, keskendudes peamiselt jõujaamale. Treeneri sõnul pole pilatese nimi kui selline patenteeritud, mistõttu on tekkinud palju erinevaid stiile, millest paljudel pole algsega eriti palju ühist. Tema ise vaatas samuti kuue aasta eest pilatese juurde sattudes, et tehakse naljakaid harjutusi, mis järele proovides tunduvad jamana, kuid sattus siis õige treeneri juurde, kes õpetab Pilatese õpilase Romana Kryzanowsa edasiarendatud traditsioonilist meetodit.
Videotest treeninguid näinud saatejuht meenutab korraldusi: “Sirutage jalg!” ja uurib, kas nii peabki hoidma, kaua jõuad, sest allalaskmiskäsklust ei tulnud.

“Staatilist hoidmist on vähe, sest pilates on sisult nagu tants, kus harjutused on jadas ning üks liigutus läheb sujuvalt üle teiseks ˗ see on põhjalik harjutuste süsteem,” selgitab Mari. Monika lisab, et pilates polegi ainult sport, vaid ka tervendamine, see on keha seesmiselt parandav harjutamine ja Eestisse jõudiski see inimese kaudu, kes sel kombel proovis vigastust parandada, mis ka mõjus. Ka Joseph Pilates ise täheldas, et meetodit kasutades paranevad vigatused, mistõttu on pilatesel täiesti väljateenitud koht taastusravis.

“Vigastuste puhul on mõnikord arvatud, et lihtsam on tablett võtta või noa alla minna, kuid inimese organism on intelligentne ning seda saab ka treeninguga ravida ja parandada,” räägib Mari, vastates saatejuhi küsimusele, kas pilatesega tegelema hakates võib ravimitele mõeldud rahad mujale suunata ning arsti telefoninumbri kustutada, et: “Nii just ei väida, aga arsti ja ravimeid läheb kindlasti harvemini vaja.”

Saatejuht on kuulnud, et parimad tulemused treeningutes tulevad siis, kui veidi üle võlli keerad ja kuulus Sylvester Stallone olevat öelnud umbes nii, et igasuguse edu saladus peitub selles, et kui rohkem ei suuda, teed ühe ringi veel. “Väike jõuvaru on inimesel lõpetades alati, aga pead ikkagi peeglisse vaatama,” arvab treener. Mati küsimusele, kas üledoseerimine on võimalik ja kas mõnda harrastajat tuleb ka vägisi lõpetama sundida, nendib Mari, et sellised hoogusattujad ei taha stuudiost ära minna. “Füüsiline tegevus on sõltuvusttekitav, eriti veel, kui see edeneb, aga ka elus peab ikka tasakaal valitsema, siis on tulemus fantastiline!” Õrnema soo naerupahvaku kutsub esile saatejuhi mõttekäik selle kohta, et pilatesest tekib peas mõnuaine ja konstateering: “Kui pilatesega tegeleda, siis teeb ämblik varsti kanepipiibule võrgu!”

Reporter Monika tunneb huvi, kas pilatesega tegelemine eeldab ka tervislikku toitumist ja Mari selgitab, et sellele just eraldi rõhku ei panda, kuid regulaarne trenn ja õige söömine panevad tulemustele aluse. True Pilates Estonia stuudios on pilatese meister, kes on toitumise teemal teinud diplomitöö ja oskab professionaalset nõu anda.
Monika jätkab uurimist küsimusega, kas pilatest saab ka ise õppida ja saab Marilt vastuseks, et iseõppimist ei soovitata, põhi saadakse alla ikka spetsialisti pilgu all ja siis võib ise jätkata. Video˗ ja lugemismaterjalidega ei hakka asi enamasti lihtsalt tööle.

Mati tõstatab olulise teema, et kuidas aru saada, kas õpitav on õige pilates, sest trennikuulutusi võib sageli näha iga telefoniposti peal, ennast treeneriks nimetav inimene võib olla selle alaga tutvunud internetimaterjalide kaudu vajalikke kõlavaid sõnu pähe tuupides ˗ kuidas õiget treeningmeetodit ära tunda? Saatekülaline nendib, et ega see nii kerge polegi ja parim variant on infot ammutada aadressilt www.truepilates.ee. Selle koolkonna alla koondunud inimesed tegelevad Joseph Pilates meetodite edasiandmisega. Tegelikult koolitatakse spetsialiste New Yorgis ja sealt ongi meistrid ja stuudiod üle maailma tegutsema läinud.

Heade uudiste edastaja Monika räägib ka sellest, kuidas pilatese treeningmeetodi õpetajad käisid heategevuse korras seda tutvustamas puuetega laste vanematele, kes peavad 24 tundi ööpäevas oma lapse eest hoolitsema ega leia sageli enda jaoks aega. Trennis said nad enda arendamisega ise tegeleda ja ka lastele pakuti tegevust. Mari jutu järgi olid need hetked ka õpetajatele endile emotsiooniderohked. Üldiselt on treenerid nõus tellimise peale ka mujal väljas käima, et ala laiemalt tutvustada.


Mati tahab teema lõpetuseks veel teada, et kas ka mehed trennis käivad ja et kas on need nii-öelda teistmoodi mehed ja et kas treeninguteks peab soetama roosa käekotikese. „Joseph Pilates algselt töötas meetodi välja ainult meestele, nüüd on see justkui naiste alaks saanud,” nendib Mari ja nimetab pilatest elustiiliks. Mehed käivad tema sõnul samuti trennis, sealhulgas ka ärimehed ning sportlased, ja need polegi “käest ära lastud kaalujärgijad”, mis on Mati pakutud määratlus.

Kuivõrd tegu on portaali GoodNews ja Kuma raadio ühise pooltunniga, näpistab portaali asutaja Monika viimase jupikese saatest loetavuse TOP-i tutvustamiseks. Ta asub kohe teise koha saaja kallale ja selleks on inimlik intervjuu Marina Riisaluga, kus juttu ratsutamisest ja paljust muust huvitavast. See lugu püsib tipus juba kaks nädalat ja teenib ära Monika hinnangu: “Kui valimiste eel tunduvad poliitikud võltsid, siis Marina Riisalu on täitsa inimene!” Temalt saab kiita ka Laine Randjärv intervjuuga “Mõtlen sellele, et meil oleks rahu ja see on muutunud väga oluliseks unistuseks.” Mati sarkasm tõmbab kohe võrdlusjoone missivõistluse võitja tänukõnega ning Monika vastus kõlab samuti huvitavalt: “Laine Randjärv jätab alati sümpaatse mulje, ta ei valeta ega vassi või vähemalt pole sellega avalikult vahele jäänud. Lisaks ei kannata ta silmaotsaski reetmist!”

Aeg tiksub halastamatult, reporter Monika jõuab kiita veel uudist “Eesti tudengid esitlevad Stockholmi mööblimessil põnevaid pühapäevatoole” ning ta täpsustab ka, et GoodNews’i üks põhimõtetest on see, et pilti pääseksid erinevate valdkondade andekad inimesed. Üks viimaste päevade hea uudis on ka Alen Veziko uus singel “Sellel ööl” ja Monika huvi, kas seda juba raadiojaamades mängitakse, saab Matilt vastuse “Kumas eile juba kõlas!” Alen on saatejuhi sõnul ka Kuma Pluss kaanepoiss ning räägib ajakirjas oma elu üleviimisest pealinna.

Positiivsusarendaja Monika tahab saatekülaliselt teada, kuidas too näeb vahet positiivses ja negatiivses mõttemaailmas. Mari arvab, et spordis ongi ebaõnnestumised üks moment, kus tuleb mõelda, kas nutta teki all või jätkata reipalt ja taas jalgadele saada. “Elus käib kõik üles-alla ja on hea, kui keegi pakub häid uudiseid. Ma ei leia, et peaks 24 tundi negatiivseid uudiseid kuulama, eelistan artikleid, mis rõõmustavad ja kust ma midagi õpin,” arvab treener.

Mati pakub siiski, et kui inimene näeb ainult ülesehitavat uudist ning keeb energiast ja elujõust üle, siis peab ta sellest vabanema ja veidi negatiivse uudise järel “totakalt üleskerkinud suunurgad leiavad õige asendi”. Aga nagu Monika ikka armastab märkida, siis Mati ei mõtle alati nii nagu ütleb.
Üks õige heade uudiste saade lõpeb külalise tellitud lauluga ja Mari Suursalu tahab kuulda Ingrid Lukase “Süda teab”.

Pilates aga leiab läbiarutamist Kuma raadio heade uudiste saates neljapäeval 11.25 ja kordusena pühapäeval kell 15.
Olge ja jääge meiega, sest portaal GoodNews täidab teid vaid heade emotsioonidega!

KORDUSKUULAMISE VÕIMALUS SIIN!