TEHA SÕBRAGA ÄRI VÕI MITTE? Minu imelised inimesed ...

Kas sa oled kunagi päriselt mõelnud, miks sinu ümber on just need inimesed, kellega täna oma elu jagad? Kas sa valisid nad oma ellu teadlikult või juhtus kõik kogemata? Täna kirjutan sõprusest ja sellest millestki suuremast, mis võib tekkida inimeste vahel, kui nad tõelise sõbraliidu loovad.

Fotod: Riina Vaikmaa
See suurem liit luuakse siis, kui südamesse tekib tunne, et see inimene on justkui "sinu inimene". Ei, sa ei pea teda enda omaks, aga sulle läheb korda, kuidas tal läheb. Sa kuulad teda hea meelega, sa räägid talle oma rõõmust ja valust kartmata, et ta seda sinu vastu kasutab. Sul on temaga tore, sa hindad teda ja saad rahus avalikult tunnistada, et armastad teda kui vinget inimest. 


Ikka ja jälle räägitakse, et ära sõbraga äri tee ja ära sugulast tööle võta.


Jah, enamus inimesi maailmas pole sinu sõbrad ja ei hakka ka selleks kunagi ning enamike inimestega ei maksa äri teha. 


Olen äri teinud mitmete inimestega ja selles oma õppetunnid ära õppinud. Olen kaasanud erinevatesse töödesse paljusid inimesi ning selles osas ka teinud tänaseks omad järeldused. Üks nendest on see, et tuleb kaasata vaid parimaid inimesi. 


Selleks, et meeskonnas asjad edeneksid, peab iga meeskonna liige endast andma parima ja just selliseid inimesi valin ka oma meeskonda. 


Kui selline inimene juhtub olema sinu sõber, siis ei näe ma mitte mingisugust probleemi tema kaasamises. 


Alles hiljuti sain õppetunni osaliseks, kus kaasasin meeskonda kahjutundest inimese, kes tegelikkuses oma kaasatud positsioonile ei sobinud ja kahjuks ei lõppenud ka see kaasamine mitte ühelegi poolele hästi. Nii ei tohi teha! Kui kaasata midagi tegema inimene, kes sellele kohale tegelikkuses ei sobi, teeme suure karuteene ka sellele inimesele. Kahjustame ennast, teda ja kõiki, kes tema vastutusvaldkonnaga kokku puutuvad. See on justkui nõiaring, kuid tegelikkused ju täiesti loogiline. Ära tee seda, mida sa pole loodud tegema! Ära pane inimesi tegema seda, mida nad pole loodud tegema! Väidan täie tõsidusega, et kui sinu sõbral ja sinul on käia ühine elutee, siis sobib sõbraga äri teha küll ja meeskonda kaasata sobib ka, kuid ikka ja ainult siis, kui sinu rada on selge, sinu sõbra oma ka ning täielikus aususes sõlmitakse uutmoodi liit. 


Leian, et me kõik peaksime kaasama elu, töö, loomingu või millegi muu loomisesse vaid neid inimesi, kelle eluteega see kokku sobib, kellel on vastavad anded ja huvid või põletav soov teha just seda, mida ühiselt tehakse.


Ja kui ta lisaks ka sinu tõeline sõber on, siis see on suur õnnistus! Minul on nii juhtunud!